Tantra zwangerschapsmassage

Tantra zwangerschapsmassageTijdens de periode van zwangerschap ervaar je als vrouw zowel anatomische, fysiologische en psychologische veranderingen. Uiteraard brengt dit heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee.

De rol die een zwangerschapsmassage kan vervullen om veel van deze uitdagingen en problemen aan te pakken, is ondertussen vrij goed gekend in onze maatschappij. Ook al is het niet de bedoeling gedetailleerd in te gaan op klassieke zwangerschapsmassage, vat ik graag nog eens de voordelen ervan samen: 

 • Vermindert depressieve gevoelens, angst en stress
 • Verbetert de bloedcirculatie en stimuleert het lymfestelsel
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Verlicht rug- en beenpijn
 • Vermindert pijn tijdens de bevalling en postoperatieve pijn
 • Helpt bij slapeloosheid

Wat is een tantra zwangerschapsmassage dan precies?

Een tantra zwangerschapsmassage kan je als een vervollediging van een gewone zwangerschapsmassage zien. Want welk lichaamsdeel wordt daar genegeerd? De yoni zelf, verbazingwekkend genoeg. Net zoals bij de klassieke tantra massage kan het natuurlijk een drempel zijn om je als vrouw letterlijk bloot te geven en je intieme delen te laten aanraken tijdens een yoni massage.

Waarom is yoni massage zinvol tijdens je zwangerschap?

Yoni massage sensatiesEr zijn heel wat redenen waarom yoni massage een aanrader is. Ik som er enkele op die specifiek op de zwangerschap van toepassing zijn:

 • Het activeert de nervus vagus en je parasympathisch zenuwstelsel waardoor de spieren van je bekkenbodem meer ontspannen, wat ervoor zorgt dat de geboorte zelf een minder pijnlijke ervaring wordt.
 • Het geeft je immuunsysteem een boost en zorgt voor een betere circulatie en afvoer van lymfe vanuit de lymfeknopen ter hoogte van de liezen.
 • Door elk(e) zone/punt van jouw yoni te (leren) voelen tijdens de massage, versterk je de hart-yoni connectie en word je jezelf bewuster van de krachtige energie die in jou schuilt. 
 • Je basischakra (ter hoogte van de ingang van de yoni) wordt in balans gebracht waardoor je jezelf veilig, stabiel, geaard en ondersteund voelt. Hierdoor kom je meer in jouw kracht te staan en zal je jezelf ook meer kunnen openstellen voor jouw seksuele energie en de cascade van positieve effecten die deze teweeg kan brengen.
 • De seksuele energie die vrijkomt zorgt voor de aanmaak van vele geluksstofjes via je brein. Deze worden verspreid over heel je lichaam en ook je baby ervaart alle gunstige effecten mee.
 • Het helpt om vastzittend trauma in deze regio los te laten en zo je lichaam klaar te maken om zich te openen tijdens de geboorte.
 • Het is een ideale voorbereidende stap om een “extatische geboorte” te kunnen beleven.

Niet alleen de yoni zelf wordt trouwens gemasseerd. Het is ook belangrijk om het perineum mee te masseren als voorbereiding op de bevalling!

Het nut van perineum massage

Het perineum is de zone tussen de ingang van de yoni en de anus. Om een mogelijke scheuring of knip tijdens de bevalling te vermijden, is het zinvol om de weefsels in deze regio op voorhand zo soepel mogelijk te maken. Op het moment van de bevalling zelf zal je zo ook het gevoel herkennen dat gepaard gaat met het uitrekken of stretchen wanneer het hoofdje van de baby tevoorschijn komt.

Perineum massageTip:
Blijf het perineum zelf dagelijks verder masseren ongeveer vanaf week 34 van de zwangerschap. Je kan hier meer info over opzoeken of instructies vragen op het einde van de massage.

Is massage veilig tijdens de zwangerschap?

Zoals eerder gezegd, zijn er veel voordelen verbonden aan het ontvangen van massages tijdens de zwangerschap en dit kan zeker veilig verlopen. Enkel dieptemassage voor de benen en het uitvoeren van druk op bepaalde punten in de bekkenregio, polsen, handen en enkels wordt afgeraden.

Verder wordt tijdens de yoni massage de cervix (= baarmoederhals) niet mee gemasseerd en wordt er niet doorgewerkt op de G-spot. De focus ligt vooral op de externe yoni massage en het stimuleren van de hart-yoni connectie.

Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van een geschikte basisolie (bv. amandelolie) zonder toegevoegde etherische oliën.